Analiza utjecaja pet Porterovih sila na konkurentnost hrvatskih izvoznih poduzeća - Marić, Kristijan, ekonomist (Array, 2020)
U ovom radu problematizira se konkurentnost hrvatskoga gospodarstva. U teorijskim poglavljima rada, na temelju sekundarnih izvora podataka prikupljenih „desk“ metodom (istraživanje za stolom), prikazana je konkurentnost hrvatskoga gospodarstva i koncept pet konkurentskih sila prema Porteru. U tu svrhu korištena je znanstvena i stručna literatura te Internetski izvori. Uz sekundarne, u radu su prikazani i primarni rezultati istraživanja, koji predstavljaju odgovore ispitanika prikupljene metodom internetske ankete. Ispitanike su predstavljali zaposlenici hrvatskih izvoznih poduzeća, a njihovi odgovori obrađeni su metodom deskriptivne statističke analize. S tim u vezi, cilj istraživanja u ovom radu predstavlja rangiranje utjecaja Porterovih pet sila na konkurentnost hrvatskih izvoznih poduzeća, što je provedeno statističkom analizom varijanci. Predmetno istraživanje tj. sekundarni i primarni podatci prikazani u ovom radu preuzeti su iz doktorske disertacije autora ovog rada.