Prijepori o kaznenoj odgovornosti medicinskih djelatnika za stručnu pogrešku - Mišić Radanović, Nina (Array, 2020)
U pravnim i medicinskim krugovima te među pacijentima i njihovim udrugama kao i u općoj javnosti posljednjih su godina sve prisutnija dva prijepora u vezi s kaznenom odgovornosti liječnika i drugih medicinskih djelatnika za stručnu pogrešku. Prvi prijepor tiče se uopće potrebe za kažnjavanjem u situaciji u kojoj za istu stručnu pogrešku istodobno postoji njihova disciplinska i građanska odgovornost te osiguranje od profesionalne odgovornosti. Drugi prijepor vezan je za postojanje posebnoga kaznenog djela nesavjesnog liječenja koje su zadržale u svom zakonodavstvu sve države nastale raspadom Jugoslavije, dok države zapadnokontinentalnog i angloameričkog pravnog sustava kaznenu odgovornost medicinskih djelatnika vezuju uz opće inkriminacije protiv života i tijela. Stoga autorica prikazuje i analizira dva normativna modela kažnjivosti, stajalište Europskog suda za zaštitu ljudskih prava, argumentaciju za kaznenu odgovornost i protiv kaznene odgovornosti medicinskih djelatnika i za redefiniranje kažnjivosti te predlaže de lege ferenda moguće izmjene zakonodavnog okvira.