Analiza europskog instituta privremene zaštite - Krešić, Mario, pravnik (Array, 2020)
Tri teorijska alata korisna za analizu pravnih instituta jesu: modeli institucija, modeli primjene pravila i modeli odnosa između normativnih sustava. Predmet je analize europski institut privremene zaštite, što je potaknuto sljedećim praktičnim problemom. Propust njegove primjene može ugroziti funkcioniranje država i europskog poretka, izazvati napetosti u međudržavnim odnosima te pripisati nepravednu odgovornost državama. U ovom članku ograničit ćemo se na primjenu prvih dvaju teorijskih alata i pokazati njihovu korisnost za utvrđivanje sljedećih obilježja instituta: vrsta, dio strukture koji se odnosi na pozadinska načela te mogućnosti pravnog usmjeravanja njegove primjene. Polazeći od postavke da je uzrok zanemarivanja instituta njegovo nerazumijevanje, pretpostavit ćemo tri prigovora njegovoj primjeni i analizirati prigovor prema kojem je odluka o primjeni instituta isključivo političko pitanje.