Utjecaj novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija na obiteljski život - Blažeka Kokorić, Slavica (Array, 2021)
Usporedno s porastom dostupnosti osobnih računala i pametnih telefona u 21. stoljeću te‏ sve većom učestalošću upotrebe interneta u svakodnevnom životu pripadnika svih generacija, značajno‏ raste i interes znanstvenika za proučavanje utjecaja novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija‏ na obiteljski život. S obzirom na to da u Hrvatskoj nedostaje znanstvenih radova i istraživanja na tu‏ temu, cilj je ovoga preglednog rada izložiti aktualne trendove i istraživačke spoznaje u tome području,‏ produbiti razumijevanje pozitivnoga i negativnoga utjecaja povećane upotrebe novih informacijskokomunikacijskih‏ tehnologija na različite aspekte života suvremenih obitelji te ponuditi okvir za buduća‏ istraživanja u tome području. Poseban je naglasak u ovom radu na analizi promjena u obiteljskom‏ životu u području partnerskih/bračnih odnosa, roditeljstva, s osvrtom na utjecaj pandemije COVID-19.‏ Zaključno je istaknuta potreba za daljnjim istraživanjima i unapređivanjem stručne podrške usmjerene‏ na prevenciju i rješavanje problema u obiteljskom funkcioniranju koji su povezani s novim informacijsko-komunikacijskim‏ tehnologijama.