Motivacija kao čimbenik razvoja ljudskih resursa : Motivation factor of human resources development - Nakić, Stanislav (Array, 2020)
Menadžment ljudskih resursa od izuzetne važnosti je za uspješno poslovanje svake organizacije. Da bih menadžment resursa opravdao ulogu u poslovanju važan čimbenik je motivacija ljudskih resursa. Ovaj rad se bavio istraživanjem motivacije ljudskih resursa u 120 organizacija u Federaciji BiH, primjenom induktivne i deduktivne metode, metode analize, apstrakcije, deskripcije… Cilj istraživanja bio je dokazati da su ljudski resursi i njihova motivacija bitan čimbenik poslovanja i ostvarenja pozitivnih poslovnih rezultata. Logičnim i analitičkim postupkom potvrđene su hipoteze istraživanja:-74% ispitanika smatra da je nužna potreba motivacije ljudskih resursa, -53,7% ispitanika smatra da njihova poduzeća trebaju znatno više ulagati u edukaciju, obrazovanje i obuku zaposlenih,-40,5% ispitanika mišljenja je da će zadovoljni radnici bolje i kvalitetnije obavljati radne zadatke,-50,7% ispitanika zna da poduzeće ima jasnu strategiju motivacije ljudskih resursa.