Automatska ekstrakcija ključnih riječi iz teksta standardnim računalnim postupcima - Beliga, Slobodan (Array, 2020)
Automatska ekstrakcija ključnih riječi iz teksta aktualan je istraživački problem u području računalne analize prirodnog jezika i pretraživanja informacija. Iako su razvijene brojne metode za ekstrakciju ključnih riječi iz teksta, njihova učinkovitost ovisna je o brojnim faktorima poput pristupa kojim su konstruirane, domene na koju su prilagođene, vrste jezika ili zadataka za koji su konstruirane i sl., a samim time prostor za napredak u smislu nadogradnje i poboljšanja, uvijek postoji. U ovom radu objašnjene su i rekonstruirane dvije postojeće metode – RAKE i MAUI, a koje su standardni predstavnici nenadzirane i nadzirane skupine metoda. Eksperimentalno je ispitano mogu li metode uspješno ekstrahirati ključne riječi iz tekstova pisanih na talijanskom jeziku, na kojem do sada nisu usporedno testirane. Za potrebe eksperimenta prikupljeni su i ručno označeni talijanski tekstovi. Efikasnost MAUI metode pokazala se perspektivnijom u odnosu na RAKE metodu što je već ranije potvrđeno u eksperimentu ekstrakcije ključnih riječi iz tekstova pisanih na engleskom jeziku.