Napadi ubacivanjem SQL izraza - prevencija i obrana - Ljubičić, Nikolina; Jakšić, Danijela; Poščić, Patrizia (2020)
Napad ubacivanjem SQL izraza jedna je od najozbiljnijih prijetnji sigurnosti aplikacija zasnovanih nad bazom podataka. Ona omogućuje napadaču da stekne kontrolu nad bazom podataka aplikacije, čime napadač dobiva mogućnost izmjene podataka. Mnoga se istraživanja usmjeravaju na ovaj problem. Brojni su autori predložili različite pristupe za otkrivanje i sprječavanje ove ranjivosti, no koliko je ovaj problem i dan danas prisutan govori i činjenica da ni ti pristupi ne predstavljaju u potpunosti uspješno rješenje. U ovom radu opisano je nekoliko vrsta napada ubacivanjem SQL izraza te različiti alati i metode koji mogu pružiti određenu prevenciju i obranu od tih napada. Predložene su različite metode za rješavanje problema napada ubacivanjem SQL izraza u obliku opsežnih pregleda varijacija napada ubacivanjem SQL izraza te njihovih opisa i primjera, kako bi se bolje spoznao njihov štetan utjecaj i krajnje posljedice. Štoviše, u radu je dan i kratak pregled prijedloga pojedinih autora vezanih uz prevenciju i obranu od napada ubacivanjem SQL izraza. Na kraju je iznesen zaključak uz objektivan pregled i analizu cjelokupnog istraživanja. Glavni doprinos rada je pregled dosadašnjih istraživanja i pristupa vezanih uz: a) prevenciju napada ubacivanjem SQL izraza i b) obranu od napada ubacivanjem SQL izraza.
SQL injection is one of the most serious security threats to applications that have their own database. In fact, it allows the attacker to gain control of the application database by giving attacker the ability to modify the data. Many researchers have been trying to solve this problem. They have suggested different approaches to detect and prevent this vulnerability, but even these approaches do not fully represent a successful solution. This paper introduces several types of SQL injection attacks, as well as various tools and methods that can provide some prevention and defense against these attacks. Various methods have been proposed to address the problem of SQL injection attacks in the form of extensive reviews of variations of SQL injection attacks. Also, descriptions and examples were offered in order to understand their adverse impact and the consequences better.This paper also provides a brief overview of what some authors suggest when it comes to preventing and defending from SQL injection. Finally, a conclusion is drawn with an objective review and analysis of the overall research. The main contribution of the paper is an overview of the research available so far, limited to relational databases and categorized on: a) prevention of SQL injection and b) defence from SQL injection.
Bibliografija: str. 328-329.
Sažetak ; Summary.
Keywords: SQL (programski jezik) -- Baze podataka -- Hakiranje -- Računalna sigurnost -- Prevencija