Razvoj kontejnerizacije u svijetu i analiza kontejnerskog prometa u luci Rijeka - Rudić, Barbara (Array, 2020)
Kontejnerizacija je utjecala na razvoj međunarodne trgovine, te je postala nezamjenjiv oblik prijevoza robe, spajajući pomorski, cestovni i željeznički prijevoz u cjeloviti transportni lanac. Stoga je cilj ovog rada ukazati na važnost kontejnerizacije, prikazati stanje kontejnerskog prometa u svijetu i analizirati kontejnerski promet u Hrvatskoj na primjeru luke Rijeka. Rad sadržava razvoj kontejnerizacije te pokazatelje vezane za promet kontejnera u najvećim svjetskim morskim lukama, kao i pokazatelje najvećih kontejnerskih brodara. U radu je naglašena važnost glavnih elemenata kontejnerizacije te ostali sudionici u sustavu kontejnerizacije. Prikupljeni podaci analizirani su primjenom metoda deskriptivne statističke analize. Rezultati pokazuju konstantni rast svih elemenata kontejnerizacije na svjetskoj razini. Na razini Hrvatske, na primjeru luke Rijeka, također su vidljivi pozitivni rezultati na području kontejnerskog prometa.