Rehabilitacija na daljinu u Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG za vrijeme pandemije virusa SARS-CoV-2 - prikaz prakse i evaluacija : Online-based rehabilitation in the Department for Rehabilitation and Education of Preschool Children at SUVAG Polyclinic during the SARS-CoV-2 pandemic - review of pratice and evaluation - Pirkić, Snježana (Array, 2021)
Zbog pandemije koronavirusa u ožujku 2020. godine počelo je provođenje rehabilitacije na daljinu u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, Zagreb. U Dječjem vrtiću Poliklinike SUVAG rehabilitaciju su provodili rehabilitatori (voditelji skupine), fonetski muzičari, ritmičari i stručni tim, ukupno 29 stručnjaka. Rehabilitacija na daljinu provedena je za svu djecu vrtića (225 djece raspoređene u 20 skupina) od 16.3.2020. do 22.5.2020., dok je od 25.5.2020. obuhvaćala djecu koja iz objektivnih i/ili subjektivnih razloga nisu mogla dolaziti na kompleksnu rehabilitaciju nakon aktivacije rada u punom opsegu. U razdoblju kada je bio onemogućen boravak djece u vrtiću, roditelji su svakodnevno – putem informacijske i komunikacijske tehnologije – komunicirali s rehabilitatorima, dobivali stručne i razvojno primjerene materijale. U ovome radu prikazano je provođenje rehabilitacije na daljinu za djecu sa slušno-govornim oštećenjem i govorno-jezičnim poremećajima i rezultati njene evaluacije od roditelja. Rezultati evaluacije pokazuju da je 84,8 % roditelja zadovoljno provedbom rehabilitacije na daljinu, 92 % zadovoljno je dobivenim materijalima, a 92 % roditelja zadovoljno je komunikacijom s djelatnicima Dječjeg vrtića Poliklinike SUVAG tijekom rehabilitacije na daljinu. Na osnovi navedenih rezultata, zaključujemo da je provedba rehabilitacije na daljinu bila uspješna.