Vokalni zamor kod djelatnika u pozivnim centrima Vocal fatigue of employees in call centres - Perša, Krešimir (2020)
Cilj je ovog istraživanja primijeniti hrvatsku verziju upitnika Indeks vokalnog zamora (VFI-C), radi ispitivanja i usporedbe pojave vokalnog zamora u skupini zagrebačkih djelatnika pozivnih centara (N=80) i skupini vokalnih neprofesionalaca (N=80), starijih od 18 godina. Rezultati samoprocjene u skupini vokalnih profesionalaca uspoređeni su u odnosu na demografske značajke. Statističkom analizom potvrđene su značajne razlike u prijavljenom vokalnom zamoru između vokalnih profesionalaca i neprofesionalaca, kao i utjecaj spola na neke aspekte samoprocjene vokalnog zamora u skupini vokalnih profesionalaca.
The aim of this research was to apply the Croatian version of the Vocal Fatigue Index (VFI-C) questionnaire to examine and compare the occurrence of vocal fatigue in the group of Zagreb call centre employees (N=80) and in the group of vocal non-professionals (N=80) over 18 years of age. The results of self-assessment in the group of vocal professionals were compared in relation to the demographic characteristics. Statistical analysis confirmed significant differences in reported vocal fatigue between vocal professionals and vocal non-professionals, as well as the influence of gender on some aspects of vocal fatigue self-assessment in the group of vocal professionals.
Bibliografija: 24 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Pozivni centri -- Vokalni zamor -- Indeks vokalnog zamora