Prolongirano liječenje diseminirane ehinokokoze : prikaz bolesnika = Prolonged treatment of disseminated echinococcosis : a case report - Sulaver, Željana (Array, 2020)
Cistična ehinokokoza (CE), koju uzrokuje E. granulosus, zoonotska je bolest koja se pojavljuje na gotovo svim kontinentima, a endemična je za područje Mediterana. Bolest se najčešće prezentira afekcijom jednog organa i solitarnom cistom, a kod manjeg broja bolesnika radi se o diseminiranoj bolesti koja pogađa višestruke organe. U ovom je radu prezentirana mlada žena s diseminiranom ehinokokozom kod koje su hidatidne ciste verificirane u jetrima, slezeni, plućima, bubrezima i perikardu. Zbog specifičnosti oblika bolesti, dobi bolesnice te zbog čestih relapsa bolesti nakon završetka terapije, liječena je albendazolom kroz duži vremenski period. Želimo prezentirati nešto drugačiji modus liječenja ehinokokokze koji je rezultirao povoljnom regresijom i kontrolom bolesti.