Krpeljni meningoencefalitis povezan s konzumacijom nepasteriziranog kozjeg mlijeka, Gorski kotar, 2019. godine prikaz kliničkih slučajeva = Tick-borne encephalitis due to consumption of raw goat milk, Gorski kotar, 2019 : clinical case reports - Knežević, Samira; Slavuljica, Irena; Lakošeljac, Danijela; Vicković, Ninoslava; Cekinović, Đurđica; Gorup, Lari; Bubonja-Šonje, Marina; Rončević, Dobrica; Ilić, Maja; Bogdanić, Maja (2020)
Virus krpeljnog meningoencefalitisa (KME) najčešći je uzročnik infekcija središnjeg živčanog sustava u endemskim područjima srednje Europe. Radi se o prirodno žarišnoj zoonozi, čiji rezervoar čine šumski glodavci, domaće i divlje životinje, a čovjek se zarazi prigodno, ubodom inficiranog krpelja. U posljednje je vrijeme sve više izvješća o epidemijama KME povezanih s konzumacijom svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda. Cilj je rada prikazati kliničke značajke i tijek bolesti kod oboljelih od KME u tijeku grupiranja u Primorsko- goranskoj županiji (lipanj 2019. godine), povezanog s konzumacijom nepasteriziranog kozjeg mlijeka iz istog izvora. Tri su bolesnika hospitalizirana s kliničkom slikom meningitisa, a kod dvoje se infekcija prezentirala kao febrilna bolest s mijalgijama i općom slabošću. Kod svih je bolesnika infekcija potvrđena serološkom obradom. Niti jedan bolesnik nije bio cijepljen protiv KME niti je imao podatak o ugrizu krpelja. Ovim radom želimo ukazati na zdravstvene opasnosti prehrambenih navika konzumiranja sirovog mlijeka koje u današnje vrijeme postaje sve popularnije, osobito među zagovornicima „zdrave hrane“.
Tick-borne encephalitis (TBE) is the most common central nervous system (CNS) infection in the endemic areas of Central Europe. TBE is a zoonosis whose reservoir are forest rodents, and other mammals and vectors are Ixodes ticks. Humans become infected through a tick bite, but recently many TBE outbreaks after consumption of unpasteurized milk and dairy products from infected livestock have been described. The aim of this study was to analyze clinical characteristics of five TBE cases who were infected after consumption of unpasteurized goat milk and dairy products from a small family farm in Primorje-Gorski Kotar County (June 2019). Tree patients developed CNS infection while two had febrile illness. None of the infected patients reported a history of a tick-bite or were vaccinated against TBE. The infection was confirmed by detection of TBE specific antibodies. Since "healthy" lifestyle that encourages consumption of raw milk and dairy products is increasingly fashionable, we would like to point out the importance of pasteurizing or boiling milk before the consumption.
Bibliografija: 12 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Virus krpeljnog meningoencefalitisa -- Nepasterizirano mlijeko -- Kozje mlijeko