Non-resolving atelectasis after foreign body aspiration in a 17-month-old boy a case report = Perzistirajuća atelektaza nakon aspiracije stranog tijela u 17-mjesečnog dječaka : prikaz bolesnika - Didović, Diana; Valenčak-Ignjatić, Ivana; Baudoin, Tomislav; Roglić, Srđan (2020)
Foreign body aspiration is an important emergency and cause of morbidity and mortality in children. We present a 17-month-old boy who developed pneumonia and atelectasis a few weeks after unnoticed peanut inhalation. Despite prompt foreign body removal atelectasis persisted for three months. This case highlights the importance of timely diagnosis and treatment of foreign body aspiration.
Aspiracija stranog tijela je hitno stanje te važan uzrok morbiditeta i mortaliteta u dječjoj dobi. Prikazujemo 17-mjesečnog dječaka s upalom pluća i atelektazom nekoliko tjedana nakon neprimjećene aspiracije kikirikija. Atelektaza je perzistirala tri mjeseca usprkos promptnom uklanjanju stranog tijela. Ovaj prikaz naglašava važnost pravovremene dijagnoze i liječenja nakon aspiracije stranog tijela.
Bibliografija: 13 jed.
Abstract ; Sažetak.
Keywords: Aspiracija -- Strano tijelo -- Pneumonija -- Atelektaza -- Dijete; Prikaz slučaja