Plućni embolizam u pneumoniji : Pulmonary embolism in pneumonia - Hohšteter, Bea (Array, 2021)
Plućni embolizam (PE) i pneumonija dijele zajedničke rizične faktore, uzajamno se potenciraju i slično radiološki manifestiraju. Klinička slika pneumonije može u potpunosti maskirati prateću PE što uz porast D-dimera uslijed upalnog zbivanja znatno otežava probir pacijenata koje je potrebno podvrgnuti slikovnim metodama dijagnostike. Još uvijek nije pronađeno neko karakteristično obilježje (niti granična vrijednost D-dimera) koje bi direktno sugeriralo prisutnost PE u osobe s pneumonijom. Prateća PE najčešće se javlja u starijih i bolesnika s komorbiditetima, a bol u prsima, dispneja i sinkopa češće su nego kod pneumonije bez PE. Pojavnost PE u bolesnika s pneumonijom uzrokovanom novim koronavirusom (COVID-19) značajno je veća nego u pneumonija uzrokovanih drugim uzročnicima i povezuje se s rizičnim faktorima poput muškog spola, višim razinama C-reaktivnog proteina te odgodom hospitalizacije. Primjena profilaktičke doze antikoagulantne terapije može reducirati učestalost PE u bolesnika s COVID-19 pneumonijom.