Bakterijemija uzrokovana s Actinomyces sp. (Microbacterium hydrocarbonoxydans) kod desetogodišnjeg dječaka s karioznim zubalom : prikaz bolesnika = Bacteriemia caused by Actinomyces sp. (Microbacterium hydrocarbonoxydans) in a ten-year-old boy with carious dental : a case report - Štivić, Finka (Array, 2021)
Cilj: Prikaz slučaja bakterijemije, uzrokovane bakterijom Actinomyces sp., kod desetogodišnjeg dječaka s karioznim zubalom. Prikaz bolesnika: Prikazali smo dječaka koji je višekratno hospitaliziran zbog ponavljajućih febriliteta i povišenih upalnih parametara. Tijekom pregleda uočeni su povećani limfni čvorovi smješteni uz stražnji rub sternokleidomastoideusa, palpatorno bezbolni i pomični. Unatrag mjesec dana, višekratno je dobivao peroralne antibiotike radi tonzilofaringitisa praćenog povišenom temperaturom. U uzorcima krvi za hemokulturu porasli su gram pozitivni štapići koji su, Api-Coryne sustavom za identifikaciju, identificirani kao Arcanobacterium haemolyticum. Zbog rijetkosti takvog izolata, soj smo poslali na dodatnu identifikaciju 16S rDNA metodom sekvencioniranja genoma kojom se izolira Actinomyces sp., a Microbacterium hydrocarbonoxydans naknadnom identifikacijom pomoću MALDI-TOF metode. Daljnjom hematološkom obradom pacijenta dokazan je Hodgkinov limfom. Zaključak: Obzirom da API sustavi identifikacije mogu biti nepouzdani, rijetke i neuobičajene izolate kod sistemskih infekcija i(li) bakterijemija potrebno je identificirati pouzdanijim i modernijim sustavima ili molekularnim metodama. Dostupnost molekularnih metoda i masene spektrometrije u rutinskoj laboratorijskoj dijagnostici omogućit će točniju i češću identifikaciju ovakvih izolata. Ako, kod sistemske aktinomikoze i(li) bakterijemije uzrokovane vrstama roda Actinomyces, nema dobrog odgovora na ciljanu terapiju, trebalo bi posumnjati na malignu bolest u pozadini.