Bakterijemija uzrokovana s Actinomyces sp. (Microbacterium hydrocarbonoxydans) kod desetogodišnjeg dječaka s karioznim zubalom prikaz bolesnika = Bacteriemia caused by Actinomyces sp. (Microbacterium hydrocarbonoxydans) in a ten-year-old boy with carious dental : a case report - Štivić, Finka; Abram, Maja; Vučković, Marko; Bogdan, Maja; Drenjančević, Domagoj; Tomić Paradžik, Maja (2021)
Cilj: Prikaz slučaja bakterijemije, uzrokovane bakterijom Actinomyces sp., kod desetogodišnjeg dječaka s karioznim zubalom. Prikaz bolesnika: Prikazali smo dječaka koji je višekratno hospitaliziran zbog ponavljajućih febriliteta i povišenih upalnih parametara. Tijekom pregleda uočeni su povećani limfni čvorovi smješteni uz stražnji rub sternokleidomastoideusa, palpatorno bezbolni i pomični. Unatrag mjesec dana, višekratno je dobivao peroralne antibiotike radi tonzilofaringitisa praćenog povišenom temperaturom. U uzorcima krvi za hemokulturu porasli su gram pozitivni štapići koji su, Api-Coryne sustavom za identifikaciju, identificirani kao Arcanobacterium haemolyticum. Zbog rijetkosti takvog izolata, soj smo poslali na dodatnu identifikaciju 16S rDNA metodom sekvencioniranja genoma kojom se izolira Actinomyces sp., a Microbacterium hydrocarbonoxydans naknadnom identifikacijom pomoću MALDI-TOF metode. Daljnjom hematološkom obradom pacijenta dokazan je Hodgkinov limfom. Zaključak: Obzirom da API sustavi identifikacije mogu biti nepouzdani, rijetke i neuobičajene izolate kod sistemskih infekcija i(li) bakterijemija potrebno je identificirati pouzdanijim i modernijim sustavima ili molekularnim metodama. Dostupnost molekularnih metoda i masene spektrometrije u rutinskoj laboratorijskoj dijagnostici omogućit će točniju i češću identifikaciju ovakvih izolata. Ako, kod sistemske aktinomikoze i(li) bakterijemije uzrokovane vrstama roda Actinomyces, nema dobrog odgovora na ciljanu terapiju, trebalo bi posumnjati na malignu bolest u pozadini.
Objective: To present a case of bacteremia caused by Actinomyces sp. in a ten-year-old boy with carious teeth. Case report: We presented the case of a boy who was hospitalized several times due to recurrent fevers and elevated inflammatory parameters. During the examination, enlarged lymph nodes located along the posterior edge of the sternocleidomastoid, palpably painless and mobile, were observed. Over the past month, he had been receiving oral antibiotics for tonsilopharyngitis accompanied by fever. Gram-positive rods identified by the Api-Coryne identification system as Arcanobacterium haemolyticum were grown in blood samples for blood culture. Due to the rarity of such isolates, the strain was sent for additional identification with 16S rDNA by genome sequencing method to isolate Actinomyces sp., and subsequent identification of Microbacterium hydrocarbonoxydans by applying the MALDI-TOF method. Further haematological treatment of the patient proved Hodgkin's lymphoma. Conclusion: Since API identification systems can be unreliable, rare and uncommon isolates in systemic infections and/or bacteremia should be identified by more reliable and modern systems or molecular methods. The availability of molecular methods and mass spectrometry in routine laboratory diagnostics shall allow more accurate and more frequent identification of such isolates. If there is no good response to targeted therapy in systemic actinomycosis and/or bacteremia caused by species of the Actinomyces genus, underlying malignancy should be suspected.
Bibliografija: 20 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Aktinomikoza -- Actinomyces sp. -- Bakterijemija -- Hodgkinov limfom; Prikaz slučaja