Bivalvularni infektivni endokarditis uzrokovan bakterijom Staphylococcus aureus u prethodno zdrave trudnice : prikaz slučaja = Bivalvular Staphylococcus aureus endocarditis in a young pregnant woman without known previous risk factors : a case report - Cekinović, Đurđica (Array, 2020)
Infektivni endokarditis značajan je uzrok pobola i smrtnosti. Posebno je težak klinički entitet u trudnica s obzirom na određeni stupanj imunosupresije u trudnoći, kao i zbog značajnih promjena kardiovaskularne funkcije u trudnica. Većina infektivnih endokarditisa, pa i u trudnoći, uzrokovana je bakterijama, a dominantno je zahvaćen jedan srčani zalistak, najučestalije mitralnog ušća. U ovom radu je prikazan slučaj liječenja i ishoda endokarditisa mitralnog i aortnog zaliska uzrokovanog bakterijom Staphylococcus aureus u prethodno zdrave trudnice.