Utjecaj prethodne terapije statinima na ishod liječenja sepse iz opće populacije The impact of prior statin therapy on the outcomes of community-acquired sepsis - Miškulin, Iva; Križić, Marija, liječnica; Santini, Marija; Baršić, Bruno, liječnik (2020)
Usprkos znatnom napretku medicine smrtnost od sepse i danas je i dalje izrazito visoka. Stoga se ulažu velika sredstva u potrazi za novim lijekovima koji modificiraju upalni odgovor domaćina. Nakon provedenih eksperimentalnih istraživanja znanstvenici su dokazali protuupalna, imunomodulatorna i antikoagulacijska svojstva inhibitora 3-hidroksi-3-metil-glutaril koenzim A reduktaze, poznatijih pod nazivom statini, a koji se trenutno koriste za kontrolu hiperlipidemije i smatraju se korisnim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Proveli smo sustavni pregled do sada objavljene literature o povezanosti prethodne uporabe statina sa smrtnošću i drugim kliničkim ishodima sepse iz opće populacije. Pretragom baze podataka PubMed pronađeno je osamnaest istraživanja, dvanaest kohortnih (pet prospektivnih, sedam retrospektivnih), pet randomiziranih kliničkih pokusa i jedno slučaj-kontrola istraživanje. Osam istraživanja ukazuju na povezanost prethodne uporabe statina i smanjene smrtnosti sepse, dok deset radova negira tu povezanost. Iako neke studije sugeriraju da statini imaju pozitivnu ulogu u liječenju bolesnika sa sepsom, većina takvih studija su retrospektivna i imaju metodoloških ograničenja. Zbog toga smatramo da su potrebne veće randomizirane kliničke studije koje bi omogućile donošenje konkretnih zaključaka o uvođenju terapije statinima u kliničku praksu liječenja sepse.
Despite considerable progress in medicine, mortality from sepsis is still extremely high. Therefore, great efforts are being made in the search for new drugs that modify immune response of the host. Scientists have shown anti-inflammatory, immunomodulatory and anticoagulant properties of the 3-hydroxy-3-methyl-glutaryl coenzyme A reductase inhibitors, known as statins, which are currently used for the control of hyperlipidemia, and are considered to be useful in the prevention of cardiovascular disease. We conducted a systematic review of the published literature examining the effect of previous statin treatment on mortality and other clinical outcomes in patients with community-acquired sepsis. Searching our database PubMed we found eighteen studies, twelve of them cohort (five prospective and seven retrospective), five randomized clinical trials, and one case-control. Eight studies indicate that there is a correlation between prior statin use and reduced sepsis mortality, while the other ten studies deny that correlation. Although some research suggest that statins may have a positive role in the treatment of patients with sepsis, most of these studies are retrospective and have methodological limitations. Therefore, we consider that larger randomized clinical trial studies are needed to enable concrete conclusions to be drawn about the introduction of statin therapy into the clinical practice of sepsis treatment.
Bibliografija: 37 jed.
Sažetak ; Abstract.
Keywords: Statini -- Farmakoterapija -- Sepsa -- Mortalitet