Marginalne skupine kasnostaleškog društva Banske Hrvatske - Kolesarić, Petra (Array, 2020)
Središnja tema rada jesu marginalne skupine kasnostaleškog društva Banske Hrvatske. U radu se na temelju relevantne literature donosi pregled skupina marginaliziranih ljudi i/ili naroda u prvoj polovici 19. stoljeća na području Banske Hrvatske. Nakon analize strukture društva Banske Hrvatske i objašnjenja pojma marginalnih skupina, rad daje pregled načina života Židova, Roma, skitnica, prosjaka, putujućih zabavljača, zatvorenika, neudanih majki i trudnica, izvanbračne djece, siročadi, bolesnika i invalida. Također je prikazan odnos društva prema navedenim skupinama. Posljednje poglavlje bavi se analizom prikaza marginalnih skupina u odabranim djelima hrvatske književnosti 19. stoljeća.