Transmedijske funkcije filmskih stilskih figura i jezičnih odstupanja od norme u informativnim televizijskim emisijama - Tuksar, Sunčana; Ostrički, Irena (2020)
Govorimo li o komunikološkoj funkciji medija u globalno umreženom društvu, danas je gotovo nezamislivo promišljanje tih funkcija bez problematiziranja njihove transmedijske naravi. Oslanjajući se na sociosemiotičku analizu, rad istražuje funkcije leksičkih odstupanja od jezične norme i to u hrvatskom i engleskom jeziku te televiziji i filmu. Svrha rada je ponajprije pokazati na koji način odstupanja u engleskome jeziku (sleng) u filmu Jima Jarmuscha Noć na zemlji (1991) uspostavljaju kulturološke koncepte te upućuju na usvajanje interkulturalnih kompetencija. Usto, analiza zahvaća i ulogu upotrebe anglicizama u hrvatskome jeziku kako na javnoj televiziji tako i komercijalnim televizijama. Udružene analize upućuju na daljnju sociolingvističku raspravu o potrebi kritičke jezične i vizualne pismenosti u medijima kao i činjenicu da su otkloni od normi iznimno važni pri usvajanju vizualne i medijske pismenosti u globalnoj kulturi. Odnos masovnih medija i jezika nije samo uputa na njihova intrinzično komunikološka svojstva već i jasan podsjetnik na stalnu premreženost društvenog i humanističkog područja.
When it comes to communicative functions of the media, nowadays it is almost impossible to investigate such functions in a globally connected society without taking into further account their transmedial nature. Drawing from the sociosemiotic analysis this paper investigates some functions of lexical aberrations in both Croatian and English, as well as in television and film. The aim of the paper is primarily to show how lexical aberrations in English (slang) in Jim Jarmusch’s film Night on Earth (1991) establish cultural concepts and point towards the acknowledgement of intercultural competences. Also, the analysis encompasses the role of Anglicisms in the Croatian language in both public and commercial televisions. Joint analyses point towards a further sociolinguistic argument about linguistic literacy in the media, but also towards a fact that the lexical aberrations are of extreme importance regarding visual and media literacy in a global culture. The relationship between mass media and language is not only the reference to their intrinsic communicative traits but also a vivid reminder of constant intertwining of the humanistic and social area.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i mrežni izvori: str. 60-63.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Mediji -- Televizijske emisije -- Transmedijalnost -- Globalizacija -- Jezična odstupanja -- Kultura