Neinvazivna ventilacija u COVID-19 bolesnika - Šiljeg, Filip (Array, 2020)
U ovome su radu prikazani temeljni principi primjene respiracijske potpore u neintubiranih COVID-19 bolesnika. U pretraživanju su korištene bibliografske baze podataka i servisi Medline/PubMed, Scopus, Web of Science, ScienceDirect i ResearchGate uz korištenje ključnih riječi: potrbušni položaj, neinvazivna ventilacija, terapija visokim protokom kisika, COVID-19, SARSCoV-2, aerosolizirajući postupci. Radovi pretraživani u posljednjih deset godina čine teorijsku okosnicu tematike koja se obrađuje ovim radom. Temeljem literaturnih podataka, primjena potrbušnog položaja, neinvazivna ventilacija i terapija visokim protokom kisika na nosnu kanilu može se primijeniti u liječenju COVID-19 bolesnika s umjereno teškim akutnim zatajenjem disanja. Usprkos dokazanoj učinkovitosti potrbušnog položaja, neinvazivne ventilacije i terapija visokim protokom kisika na nosnu kanilu u liječenju COVID-19 bolesnika s umjereno teškim akutnom zatajenjem disanja, potrebna su istraživanja kako bi se procijenio odnos rizika i korisnosti, ali i sigurnosti primjene tih postupaka kada je riječ o medicinskom osoblju i mogućnosti prijenosa infekcije.