Fizioterapija bolesnika liječenih transplantacijom krvotvornih matičnih stanica - Ilić, Martina, fizioterapeutkinja (Array, 2020)
Fizioterapija ima svoje mjesto u gotovo svim granama medicine, pa i kao dio liječenja bolesnika s malignim bolestima. U ovome se radu razmatra uloga fizioterapije u bolesnika s hematološkim malignim bolestima liječenih transplantacijom krvotvornih matičnih stanica. Prikazan je tijek liječenja transplantacijom krvotvornih matičnih stanica od pripreme za transplantaciju do razdoblja nakon transplantacije te problemi i komplikacije koje se pritom javljaju. Liječenje transplantacijom praćeno je nizom komplikacija kao što su promjene na muskoloskeletnom sustavu te na kardiovaskularnom i respiratornom sustavu. Posebno je izražen problem akutne i kronične reakcije transplantata protiv primatelja (graft versus host disease, GvHD). Način liječenja kojem je bolesnik podvrgnut i sve komplikacije rezultiraju raznolikim ozbiljnim tjelesnim promjenama koje utječu na fizičko stanje i kvalitetu života bolesnika, pa i na krajnji ishod liječenja. Fizioterapija tih bolesnika iznimno je važna u svakom trenutku liječenja, a njezini učinci na kvalitetu života bolesnika, smanjenje komplikacija i konačni ishod liječenja relativno su slabo istraženi. Zbog specifičnoga stanja i komplikacija nakon transplantacije hematološkim je bolesnicima potreban jedinstven i složen pristup u fizioterapijskim procedurama. Međutim, ne postoje jasna uputstva i protokoli koje bi fizioterapeuti nužno slijedili i provodili u bolesnika liječenih transplantacijom krvotvornih matičnih stanica. Opisana su dosadašnja iskustva i navedeni mogući pristupi fizioterapiji tih bolesnika.