COVID-19 i maske : što znamo do sada? - Nesek-Adam, Višnja (Array, 2020)
SARS-CoV-2 pripada skupini betakoronavirusa koji uzrokuju bolest nazvanu COVID-19. Infekcija se prenosi kapljično, a moguć je prijenos i putem aerosola. Pandemija koronavirusa zahvatila je cijeli svijet, a broj oboljelih svakodnevno se povećava. Dok se ne pronađe učinkovito cjepivo i/ili lijekovi važno je provoditi sigurnosne zaštitne mjere kako bi se smanjilo širenje virusa. Održavanje fizičkog razmaka, higijena ruku i obveza nošenja zaštitnih maski tri su temeljne zaštitne mjere koje mogu pridonijeti sprečavanju širenja virusa. Učinkovitost pojedinih mjera još uvijek je predmet znanstvenih i neznanstvenih rasprava, dovodeći tako do proturječnih i zbunjujućih poruka široj javnosti. Iako u literaturi ne postoje kvalitetne studije koje bi potvrdile učinkovitost nošenja maski, većina objavljenih govori u prilog njihovoj učinkovitosti. U ovome radu dajemo pregled dosadašnjih istraživanja u pogledu učinkovitosti maski u sprečavanju širenja SARS-CoV-2 virusa.