Zastupljenost žena u upravljačkim strukturama odabranog hrvatskog farmaceutskog poduzeća - Perkov, Matej (Array, 2020)
U ovome radu govori se o stanju ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj te aktivnostima i mjerama koje se u tom području poduzimaju za smanjenje ili uklanjanje neravnomjerne zastupljenosti muškaraca i žena u upravljačkim strukturama. Cilj je rada prikazati izazove nerazmjerne zastupljenosti muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama u europskim i hrvatskim poslovnim organizacijama. Ravnopravnost spolova predstavlja stratešku srž razvoja svih politika EU jer ni jedna država članica nije još postigla potpunu ravnopravnost. Zadnjih nekoliko dekada Europska je unija učinila značajan iskorak u smanjenju disproporcija kako bi se u praksi provelo načelo jednakosti spolova. Europska komisija želi da najmanje polovica žena bude u upravljačkim strukturama, ali će EU – ako se nastavi današnja dinamika – ostvariti ravnopravnost spolova tek za 60 godina! Svojim znanjima, vještinama i sposobnostima žene su postale ravnopravne kandidatkinje za članice upravljačkih struktura. Na međunarodnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini poduzimaju se brojne mjere, donose strategije, planovi djelovanja, međunarodni ugovori, zakoni i drugi propisi, a s ciljem postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca u svim područjima privatnog i javnog života. Istraživačka je hipoteza da u upravljačkim strukturama ravnopravnost spolova nije adekvatna.