Nova metoda klaster analize u MS Excelu na primjeru istraživanja modela regionalizacije Republike Hrvatske - Papić, Milan (Array, 2020)
Klaster analiza služi kao statistička tehnika za utvrđivanje relativno homogenih grupa objekata, odnosno za kategorizaciju pojedinih jedinica analize uzimajući u obzir njihovu sličnost, odnosno različitost prema mjerenim obilježjima. Klaster analiza relativno je složena tehnika zbog čega ne nailazi na širu primjenu u akademskoj zajednici. U ovome radu prikazan je relativno jednostavan način na koji se primjenom MS Excela može napraviti analiza i bez detaljnog poznavanja matematike, odnosno korištenja složenijih statističkih programa. Jednostavnost i primjenjivost analize te dostupnost programa za izradu trebao bi pridonijeti široj upotrebi tog alata u akademskoj zajednici.