Upravljanje znanjem u funkciji individualnog i profesionalnog razvoja zaposlenika - Zoretić, Gordana (Array, 2020)
U suvremenom svijetu okruženje je vrlo dinamično i promjenjivo pa se svaka organizacija tijekom svoga postojanja suočava s izazovom: kako se čim prije i uspješnije prilagoditi zahtjevima nacionalnog i svjetskog tržišta. Organizacijama su stoga, kao nužnost dugoročnog opstanka na tržištu, ključni njezini zaposlenici. Njihovo se znanje i sposobnosti te vrijednosti i prepoznatljivost kojima organizacija raspolaže mogu pretvoriti u vrijednost na tržištu. Za kontinuirano stvaranje vrijednosti iznimno je važno ulaganje u individualni i profesionalni razvoj zaposlenika, odnosno u ljudski potencijal. Stoga bi proces upravljanja znanjem neminovno trebao rezultirati poboljšanim kompetencijama zaposlenika, odnosno povećanjem njihove proaktivnosti, originalnosti, kreativnosti i fleksibilnosti. Učinkovito upravljanje ljudskim potencijalom te suradnja menadžmenta i zaposlenika vrlo je složen proces u kojem se od menadžmenta očekuje da utječe na zaposlenike, da stvara i potiče kulturu učenja, rada, razvoja i dijeljenja znanja te inovativnosti i komunikacije pri čemu se trebaju usuglasiti interesi zaposlenika i interesi organizacije.