Važnost tjelesnog vježbanja za osobe s dijagnosticiranom multiplom sklerozom - Miočić, Josip (Array, 2020)
Istraživanjem se željelo utvrditi utjecaj tjelesnog vježbanja na stupanj zadovoljstva i socijalizacije te zdravstveni status polaznika programa. U istraživanje je uključeno 29 polaznika, a anketa je provedena na 29 ispitanika, od kojih je 85 % žena, a 15% muškaraca. Dominiraju ispitanici u dobi od 35 do 45 godina (80 %). Istraživanjem su se iskristalizirali odgovori da su ispitanici zadovoljni programom, da im je socijalizacija i inkluzija u društvo poboljšana te da zdravstveni status nije pogoršan, sve kao posljedica provedenih tjelesnih vježbi. Temeljem provedenog istraživanja utvrđeno je da su ispitanici izuzetno motivirani za daljnju provedbu programa nakon utvrđenih blagodati provedbe programa, sukladno postavljenom cilju istraživanja i primjenom alata koji su primjereni toj društvenoj skupini. Daljnjom primjenom i prakticiranjem tjelesnog vježbanja kod osoba s MS-om moguć je pozitivan utjecaj na njihov status u društvu, kao i općenito poboljšanje svakodnevnog života.