Modeli komunikacije hrvatskih iseljenika u Novom Zelandu : od usmene predaje do društvenih mreža - Hebrang Grgić, Ivana (Array, 2020)
Hrvatski iseljenici počeli su odlaziti u Novi Zeland u drugoj polovici 19. stoljeća. Usmena komunikacija koja je prevladavala u to vrijeme bila je ograničena na mali broj sudionika. Prvi iskorak prema pisanoj komunikaciji bilo je pokretanje prvih novina na hrvatskom jeziku 1899. godine. Uslijedili su novi naslovi što ukazuje na izuzetnu potrebu hrvatskih iseljenika za informacijama na hrvatskom jeziku. Na temelju uvida u primjerke pronađene u novozelandskim knjižnicama i arhivima, u radu se opisuju novine koje su izlazile od 19. do 21. stoljeća te primjeri stranica na društvenim mrežama. Zaključuje se o izmjenama komunikacijskih modela i o njihovoj povezanosti s društveno-povijesnim kontekstom. Prilog je bibliografija svih serijskih publikacija koje su objavljivali Hrvati u Novom Zelandu.