Modeli komunikacije hrvatskih iseljenika u Novom Zelandu od usmene predaje do društvenih mreža - Hebrang Grgić, Ivana; Barbarić, Ana (2020)
Hrvatski iseljenici počeli su odlaziti u Novi Zeland u drugoj polovici 19. stoljeća. Usmena komunikacija koja je prevladavala u to vrijeme bila je ograničena na mali broj sudionika. Prvi iskorak prema pisanoj komunikaciji bilo je pokretanje prvih novina na hrvatskom jeziku 1899. godine. Uslijedili su novi naslovi što ukazuje na izuzetnu potrebu hrvatskih iseljenika za informacijama na hrvatskom jeziku. Na temelju uvida u primjerke pronađene u novozelandskim knjižnicama i arhivima, u radu se opisuju novine koje su izlazile od 19. do 21. stoljeća te primjeri stranica na društvenim mrežama. Zaključuje se o izmjenama komunikacijskih modela i o njihovoj povezanosti s društveno-povijesnim kontekstom. Prilog je bibliografija svih serijskih publikacija koje su objavljivali Hrvati u Novom Zelandu.
Croatian emigrants began settling in New Zealand in the second half of the 19th century. Oral communication prevailing at the time was limited to a small number of participants. The launch of the first newspaper in Croatian in 1899 marked the first step towards written communication. The subsequent emergence of new titles indicated that Croatian emigrants wanted information in Croatian. Based on the copies found in New Zealand libraries and archives, the paper describes the newspapers published from the 19th to the 21st century, as well as some social networking sites. The conclusion discusses the change of communication models and its connection with the social and historical context. The appendix contains bibliography which features all newspapers published by Croats in New Zealand.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i izvori: str. 104-106.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Hrvati -- Iseljenici -- Iseljenički tisak -- Novine -- Bibliografija; Novi Zeland