Rat Svete lige, gospodarska kriza i njezine posljedice : Köse Halil-paša i fiskalna transformacija u osmanskoj Bosni 1699.-1702 - Kasumović, Fahd (Array, 2020)
Cilj ovoga rada preispitivanje je dominantnih historiografskih predodžbi o transformacijskim procesima u ekonomskoj povijesti Osmanskoga Carstva te obrada nepoznatih aspekata osmanskih financijskih mjera koje su na području Bosanskoga ejaleta poduzete u prvih nekoliko godina nakon Karlovačkoga mira (1699.). Rad pokazuje kompleksnost osmanske strategije u borbi sa stvarnim i percipiranim učincima gospodarske krize koju je na zapadnoj periferiji svijeta islama izazvalo dugotrajno ratovanje s koalicijom Svete lige. Nastoji se pokazati da je za potpunije razumijevanje osmanskih transformacijskih procesa potrebno temeljitije ispitati mjere koje je vlast provodila u pograničnim provincijama. Kao primjer tih mjera istaknuto je trajno oslobađanje cijeloga Bosanskog ejaleta od poreza bedel-i nüzûl, namijenjenog za opskrbu i financiranje vojske. Ukazano je i na značenje krupnih promjena u režimu ubiranja državnih prihoda kao što je ukidanje „vlaških poreza” i odsjekom određenih novčanih podavanja u znatnom dijelu osmanskoga agrarnog gospodarstva u Bosni te prijelaz na režim naturalne desetine. Analizirani su uzroci koji su doveli do tih mjera, njihove dugoročne posljedice za osmanske financije, život lokalnoga stanovništva i gospodarstvo. Zaključci izneseni u radu zasnovani su na analizi neobjavljene financijske građe iz osmanskih arhiva.