Najstariji sačuvani sveščić srednjovjekovnih zapisnika komunalnih vijeća grada Trogira : pitanje datacije i kronologije - Popić, Tomislav (Array, 2020)
U radu se predstavlja najstariji sačuvani sveščić zapisnika trogirskih komunalnih vijeća koji je Ivan Lučić datirao u 1316. i 1317. godinu. Uspoređujući sadržaj odluka u sveščiću s drugim poznatim izvorima, Lučićevim bilješkama i Svjedočanstvima o Trogiru, autori postavljaju tezu da rečeni sveščić zapisnika trogirskih komunalnih vijeća potječe iz 1314. i 1315., a ne iz 1316. i 1317. godine, te da svojim sadržajem završava neposredno pred rušenje trogirskoga franjevačkoga samostana i dolazak bana Mladena II. s vojskom pod grad u svibnju 1315. godine. Sukladno novoj kronologiji, autori razmatraju i politička zbivanja u Trogiru tijekom drugoga desetljeća 14. stoljeća.