O pitanjima alkoholizma i protualkoholnoga djelovanja početkom 20. stoljeća u Trojednoj Kraljevini - Salopek Bogavčić, Iva (Array, 2020)
Članak na temelju arhivskih fondova čuvanih u državnim arhivima, statističkih pokazatelja, relevantne literature, novina te članaka iz časopisa “Novi naraštajˮ i “Novi životˮ sagledava problematiku alkoholizma i početke borbe protiv alkoholizma do 1914. godine na prostoru Kraljevine Hrvatske i Slavonije te Kraljevine Dalmacije. Pitanje ozbiljnosti alkoholizma na našim prostorima aktualizirali su Fran Gudrum Oriovčanin, Nikola Đurić i Andrija Štampar kritički sagledavši problem u svojim pisanim osvrtima te pokretanjem edicija i dvaju časopisa na tu temu. U članku se propituju uzroci pojave takvih društava, društveni stereotipi o alkoholu kao i prva statistička vrednovanja utjecaja alkoholizma na društvo. Formiranjem Društva apstinenata u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji godine 1912. započeo je sustavniji formalni oblik borbe protiv alkoholizma, koji je s vremenom zaživio osnivanjem podružnica po manjim mjestima diljem Kraljevina. Vrhunac djelovanja protualkoholnoga pokreta uviđa se u organizaciji izložbe godine 1914. u Umjetničkome paviljonu kao i u sudjelovanju hrvatskoga predstavnika na IV. austrijskome antialkoholnom kongresu u Brnu.