"Budući da je smrt csoveka istinita, csas pak smrti nepoznat---" : oporučitelji i oporučna ostavština u oporukama osječkoga stanovništva zapisanima na hrvatskom jeziku (1809. - 1850.) - Lovaš, Eldina (Array, 2021)
U radu se na temelju sačuvanih originala i prijepisa oporuka, koji se nalaze u fondu Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, analiziraju oporuke, oporučitelji i oporučna ostavština u neobjavljenim oporukama osječkog stanovništva. U analizu je uključeno 86 testamenata koji su napisani na hrvatskom jeziku između 1809. i 1850. godine. U središtu je rada prikazivanje oporuka kao izvora u fondu Poglavarstva slobodnog i kraljevskog grada Osijeka, zatim prikaz strukture osječkih oporuka, analiza brojčanog odnosa između oporučitelja i oporučiteljica, kao i obilježja testatora. U pogledu oporučne ostavštine, nabrojit će se ona najzastupljenija u oporukama osječkoga stanovništva, a to su novčani prilozi, nekretnine i materijalne stvari.