Marginalci na marginama hrvatske leksikografije ili o kulturi (ne)sjećanja na romske žrtve genocida u hrvatskoj leksikografiji - Vojak, Danijel (Array, 2021)
Povijest romskoga stanovništva na hrvatskim područjima većinom je bila obilježena razdobljima u kojima su ga vlasti nastojale represivnim putem asimilirati u većinsko stanovništvo. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata nacističke su vlasti i njihovi saveznici proveli genocid nad njima. Upravo je to ratno razdoblje smatrano središnjom točkom u povijesti romskoga stanovništva. U radu se analizira na koji se način pisalo o stradanju Roma u odabranim leksikografskim djelima izdanima od 1945. do danas. Kako bi se bolje razumjeli rezultati ove analize, istraživanjem su obuhvaćene leksikografske publikacije određenih europskih zemalja. Rezultati istraživanja pokazali su kako je tema stradanja Roma u hrvatskim leksikografskim izdanjima nedovoljno zastupljena, što je bio slučaj i u drugim europskim leksikografijama. Ovakav odnos hrvatske leksikografije prema povijesti jedne od najstarijih i danas jedne od brojnijih manjinske skupine u Republici Hrvatskoj odraz je marginalizacije kulture sjećanja na romske žrtve unutar hrvatskoga društva, posebice u znanosti i kulturi.