Rovinjska Tipografia Istriana - kulturni moment povijesti - Dobrača, Igor (Array, 2020)
Od otkrića, knjiga je oduvijek predstavljala medij prijenosa informacija i znanja. Izumom tiskarskog stroja 1450. godine započeto je novo poglavlje vrijednosti same knjige ali i otvaranje većeg broja tiskara. Braća Gaspare i Antonio Coana doselili su se početkom 1859. iz Venecije u Rovinj, tadašnji važan gospodarski centar, te 5. ožujka 1859. osnovali prvu tiskaru u Istri pod nazivom Tipografia Istriana. U radu je predstavljena djelatnost same tiskare Tipografia Istriana od njezina osnutka do transformacije u Istragrafiku u razdoblju nakon Drugog Svjetskog rata. Radom se želi dati akcenat na turističku valorizaciju tiskare i osvrt na izložbu otvorenu u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno povodom 160. obljetnice njezina utemeljenja.