Umanjenice u Plautovim komedijama - Županić, Kristian (Array, 2020)
U radu se, na korpusu koji čine sve u cijelosti sačuvane Plautove komedije i fragmenti, istražuje pojava i upotreba umanjenica u latinskom jeziku – fenomen koji je posvjedočen u svim razdobljima njegove književne povijesti, a u najvećem obilju u Plautovim komedijama. Tvorbeno Plautove umanjenice pokazuju određenu pravilnost. Njihova pretjerana cirkulacija u komičkim dijalozima uz značajan gubitak deminutivnoga značenja naznačuje njihovu semantičku istrošenost i prelazak u stilsku kategoriju. Ispitivanje njihove tvorbe, upotrebe i značenja, s osvrtom na druge primjere u latinskom, pružili su tako jasniju sliku o umanjenicama u latinskom jeziku i fenomenu njihova procvata u pretklasičnom latinskom.