Bioaktivni spojevi i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta Bioactive compounds and antioxidant potential of grapefruit fruits - Šic Žlabur, Jana; Skendrović Babojelić, Martina; Galić, Ante, agronom; Jurković, Tomislav, agronom; Voća, Sandra; Družić Orlić, Jasmina (2021)
Plodovi grejpfruta značajno se ističu bogatim nutritivnim sastavom, posebice sadržajem vitamina C, polifenolnih spojeva i snažnom antioksidacijskom aktivnosti. Sastav i sadržaj fitokemikalija uvelike ovisi o genetskim svojstvima vrste odnosno sorte. Stoga je i cilj ovog istraživanja bio utvrditi fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioatkivnih spojeva i antioksidacijski potencijal plodova grejpfruta dviju različitih sorti: 'Marsh Seedless' i 'Natzumikan'. Obje sorte grejpfruta ubrane su u nasadu agruma na području Opuzena. Istraživane sorte ne razlikuju se značajno u sadržaju ukupne suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 11,55%), topljive suhe tvari (prosječna utvrđena vrijednost 9,89%) kao ni u sadržaju vitamina C (prosječna utvrđena vrijednost 42,92 mg/100 g svježe tvari). No, značajnije razlike utvrđene su u sadržaju polifenolnih spojeva prilikom čega su kod sorte 'Natzumikan' utvrđene čak 66% više vrijednosti ukupnih fenola, 76% više ukupnih flavonoida i 54% više ukupnih neflavonoida u usporedbi sa sortom 'Marsh Seedless'. Također, sorta 'Natzumikan' imala je i značajnije veći antikodiacijski kapacitet (1,68 mmol TE/L). Temeljem svega može se zaključiti kako su plodovi grejpfruta značajan izvor vrijednih fitokemikalija, značajnih za ljudsko zdravlje.
The fruits of grapefruit are characterised by a rich nutritional composition, especially the vitamin C content, polyphenolic compounds and a strong antioxidant activity. The composition and phytochemicals largely content depend on the genetic characteristics of the species or cultivar. Therefore, the aim of this study was to determine the physicochemical properties, bioactive compound content and antioxidant potential of grapefruit fruits of two different cultivars: 'Marsh Seedless' and 'Natzumikan'. Both grapefruit cultivars were harvested from a citrus orchard in the Opuzen region. The studied varieties did not differ significantly in the total dry matter content (average determined value 11.55%), total soluble solids (average determined value 9.89%), as well as in the of vitamin C content (average determined value 42.92 mg/100 g fresh matter). However, significant differences were found in the polyphenolic compounds content, with the variety 'Natzumikan' having as much as 66% more total phenols, 76% more total flavonoids and 54% more total non flavonoids compared to the variety 'Marsh Seedless'. Moreover, the cultivar 'Natzumikan' had significantly higher antioxidant capacity (1.68 mmol TE /L). From all this, it can be concluded that grapefruit fruit is a significant source of valuable phytochemicals important for human health.
Bibliografija: str. 10-13.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Grejpfrut -- Bioaktivni spojevi -- Polifenoli -- Vitamin C -- Askorbinska kiselina -- Antioksidacijski potencijal