Religijski motivi u romanu Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka - Šego, Jasna (2020)
U radu se u šest poglavlja problematizira tema religijskih motiva u romanu Vjenceslava Novaka Posljednji Stipančići. U prvome se poglavlju iščitava simbolika nabožnih predmeta u Stipančićevoj kući. Tumači se značenje križa te se spominju slike svetaca koje vise na zidovima spomenute kuće. Opisuje se poznata slika "Majke Milosti" (čiji se original danas čuva u trsatskome svetištu). U Stipančićevoj su kući na vidnim mjestima predmeti koji pripadaju kršćanskomu kulturnom i civilizacijskom kompleksu i koji zrcale kršćansku simboliku (bol, trpljenje, kušnje, ali i vjeru i nadu u bolji svijet), koji čuvaju legende i prošlost, tradiciju i sjećanja. U drugome se poglavlju ovoga rada problematizira pitanje vjere i molitve u Novakovu romanu. Iako često u skrušenoj molitvi (popraćenoj postom), u poniznu i pokornu obraćanju Bogu, u svakodnevnoj praksi i majka Valpurga i kći Lucija pokazuju da su slaba i grješna bića: majka poticanjem Martina Tintora na pisanje pisama Luciji u Alfredovo ime krši osmu Božju zapovijed (koja zabranjuje laž), a kći upuštanjem u izvanbračnu spolnu ljubav s Alfredom krši šestu ("Ne sagriješi bludno!") te, pobačajem, petu Božju zapovijed ("Ne ubij!"). U trećem se poglavlju analizira, s katoličkoga motrišta, problematika pobačaja u romanu. Pobacivši plod abortivnim sredstvom koje joj je poslao Alfred, Lucija je prekršila petu Božju zapovijed "Ne ubij!". Iako Lucijin slučaj budi razumijevanje i suosjećanje, iakonse Alfreda smatra glavnim moralnim krivcem i poticateljem Lucijina pobačaja, činjenica je (s gledišta katoličke moralne teologije) da je Lucija ubila svoje dijete. Prema nauku Katoličke crkve čovjek je stvoren na Božju sliku i priliku. Čovjekov je život svetinja, a Bog je jedini gospodar ljudskoga života. U četvrtome poglavlju raspravlja se o uzništvu, patnji, obiteljskim sukobima i kajanju.
The paper discusses the topic of religious motifs in six chapters of Vjenceslav Novak’s novel Posljednji Stipančići (The Last Stipančićs). In the first chapter, the symbolism of religious objects in the Stipančićs’ house is discussed. The meaning of the cross is interpreted and the images of saints hanging on the walls of the said house are mentioned. The famous painting Majka Milosti (Mother of Mercy) (the original of which is today preserved at the shrine in Trsat) is described. In the Stipančićs’ house, objects belonging to the Christian cultural and civilizational complex and that reflect Christian symbolism (pain, suffering, temptations, as well as the faith and hope for a better world), which preserve legends and the past, tradition and memories, are in noticeable places. The second chapter of this paper discusses the issue of faith and prayer in Novak’s novel. Although often in repentant prayer (accompanied by fasting), in a humble and obedient approach to God, in everyday practice both the mother Valpurga and daughter Lucija show that they are weak and sinful beings: the mother breaks the eighth commandment (which forbids lying) by encouraging Martin Tintor to write letters to Lucija and the daughter breaks the sixth ("Thou shalt not commit adultery!") by engaging in extramarital sexual love with Alfred, and, by abortion, the fifth commandment ("Thou shalt not kill!"). The third chapter analyses, from the Catholic point of view, the issue of abortion in the novel. By aborting the baby using means sent to her by Alfred, Lucija broke God’s fifth commandment "Thou shalt not kill!" Although Lucia’s case evokes understanding and compassion, and although Alfred is considered as the main moral culprit and instigator of Lucija’s abortion, the fact is (from the point of view of Catholic moral theology) that Lucija killed her child.
2. Senjski interdisciplinarni simpozij "Dragi Novače!", Senj, 26.-27.4.2019.
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija i elektronički izvori: str. 122-123.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Posljednji Stipančići; Hrvatska književnost 19./20. st. -- Hrvatska proza -- Religijski motivi; Novak, vjenceslav