Utjecaj dodatka vlažnog zrna kukuruza sjenaži lucerne na konzumaciju i balans vode kastriranih ovnova - Vranić, Marina (Array, 2020)
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka vlažnog zrna kukuruza (VZK) sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju i balans vode kastriranih ovnova. Istraživanje se sastojalo od 3 hranidbena tretmana: (i) hranidba samo SL, (ii) hranidba SL uz dodatak 5 g VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL5) i (iii) hranidba SL uz dodatak 10 g VZK kg-1 tjelesne mase kastriranih ovnova (SL10). Pokus je bio postavljen kao 3x3 latinski kvadrat. Životinje su hranjene 2x dnevno, cijelo su vrijeme imale na raspolaganju vodu ad libitum. Kod tretmana SL5 i SL10 je utvrđena niža konzumacija vode napajanjem (P<0,05) i niža konzumacija vode hranom (P<0,05) u usporedbi s tretmanom SL. Dodatak VZK SL je smanjio lučenje vode urinom (P<0,05), a povećao lučenje vode fecesom (P<0,05) u usporedbi s tretmanom SL. Kod tretmana SL5 je izlučeno više urina (P<0,05) u usporedbi s tretmanom SL10. Dodatak VZK SL je smanjio balans vode kastriranih ovnova (P<0,05) u usporedbi s balansom vode kastrata hranjenih samo sjenažom lucerne. Zaključeno je da dodatak VZK obroku baziranom na SL utječe na konzumaciju i lučenje vode iz organizma te balans vode kastriranih ovnova.