Novi oblici manipuliranja u digitaliziranom prostoru javnog znanja i potreba za uspostavom digitalnog i podatkovnog suvereniteta - Mlinac, Nikola (Array, 2021)
Društvene mreže, nove informacijsko-komunikacijske tehnologije i sustavi za brzo i globalno komuniciranje te razmjenu brojnih informacijskih sadržaja, doveli su do radikalnih promjena u odnosu na procese prikupljanja, obrade, pretvorbe, pohrane i tumačenja obavijesti i na njima utemeljenih odluka i djelovanja. Obavijesti u cyber prostoru te javno znanje koje u njemu nastaje i koje se distribuira korištenjem tehnoloških sredstava, podložno je novim mogućnostima manipuliranja s realnošću. Društvo znanja i sustavna digitalizacija znanja, koja se temelje na točnim i provjerenim informacijama, postala su podložna financijskim interesima privatnih tehnoloških korporacija koje vlastite poslovne modele globalnog komuniciranja stavljaju ispred pouzdane i sigurne razmjene točnih i istinitih znanja. Javljaju se tako novi oblici manipuliranja u digitalnom prostoru, koji iskorištavaju platforme za ostvarivanje vlastitih političkih i drugih srodnih interesa u širem kontekstu unutarnjih, lokalnih, nacionalnih, regionalnih i međunarodnih sukoba. Jedan od mogućih odgovora na zlouporabu tog prostora je u mehanizmima stvaranja, oblikovanja te očuvanja podatkovnog i digitalnog suvereniteta država (i međudržavnih integracijskih zajednica) koji treba biti stvoren na temeljnim društvenim i demokratskim načelima slobode izražavanja, odgovornosti i transparentnosti.