Osobna zaštitna oprema u ovisnosti od rizika nastalih emisijom zavarivačkih dimova : Personal protective equipment depending on the risks arising from the emission of welding fumes - Begić, Razija (Array, 2021)
Kompleksna tehnologija zavarivanja zahtijeva razumijevanje u formuliranju, izvođenju, upotrebi potrošnog materijala za zavarivanje, emisiji dima tijekom zavarivanja i primjeni zaštitne opreme i uređaja. Pristup važnosti problema reakcije tekući metal-troska, osim s tehničkog aspekta, temelji se na procjeni postojanja štetnih tvari i njihovog utjecaja na ljudsko zdravlje. Procjena obuhvaća plinove i čestice sadržane u zavarivačkim dimovima, koji su u industrijskim medicinskim znanostima poznati po svom nadražujućem učinku na kožu i sluznicu, otrovnim ili kancerogenim učincima ili potencijalnom izazivanju alergijskih reakcija za koje je definirana granična vrijednost. To je temelj na kojem se u sljedećem koraku u industrijskoj medicini definiraju štetne tvari. Iako je moderna tehnologija postigla velik napredak koristeći robotsko zavarivanje, roboti ne mogu učiniti sve, stoga je potrebno poduzeti korake kako bi zaštitili zavarivača i pomogli u uklanjanju rizika s kojima će se oni suočiti tijekom svog radnog vijeka Globalni stručnjaci za zaštitu na radu pružaju savjete i pronalaze inženjerska rješenja za uklanjanje opasnosti od štetnih posljedica uzrokovanih postupkom zavarivanja na radnom mjestu. Za područja u kojima to nije moguće, osobna zaštitna oprema (OZO) smatra se konačnim rješenjem i presudna je za zaštitu zaposlenika od izloženosti i ozljeda uzrokovanih poznatim rizicima. Ključna područja na tijelu zavarivača koja OZO treba zaštititi su ruke, koža, oči, lice, noge, sluh i dišni putovi. Dijelovi OZO često su izrađeni od prirodne kože te kombinacije kože i drugih materijala.