Siliranje cijele biljke kukuruza Ensiling of the whole maize plant - Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Kolar, Sara; Božić, Lucija; Bogičević, Milan (2022)
Silirana cijela biljka kukuruza (Zea mays L.) se uobičajeno koristi za hranidbu preživača, prvenstveno radi visoke pogodnosti biljke kukuruza za siliranje, visokog sadržaja energije i visokog prinosa suhe tvari (ST) po jedinici površine. Cilj ovog rada je prikazati tehnološke zahvate u proizvodnji kukuruzne silaže od odabira hibrida kukuruza za sjetvu, gustoću sklopa usjeva kukuruza za siliranje, zrelost usjeva kukuruza za siliranje, visinu košnje, prinos, duljinu sjeckanja, primjenu aditiva za siliranje, zatvaranje silosa te fermentaciju u silosu. Proizvodnja kukuruzne silaže se može potpuno mehanizirati, a usjev se kosi jedan puta godišnje, pa su niži troškovi radne snage i mehanizacije u usporedbi s npr. proizvodnjom travne silaže/sjenaže gdje se kosi i silira nekoliko otkosa krme tijekom vegetacijske sezone. Biljka kukuruza se silira nekoliko tjedana prije žetve kukuruza za zrno, pa se prema potrebi, određene površine pod kukuruzom za siliranje mogu žeti kasnije za proizvodnju zrna. Razvoj hibrida kukuruza je ključan u globalnim trendovima proizvodnje kukuruzne silaže, a izbor hibrida za sjetvu je najvažniji čimbenik profitabilne proizvodnje kukuruzne silaže. Prinos i hranidbena vrijednost kukuruzne silaže su ovisni o mikroklimatskim uvjetima uzgoja, svim agrotehničkim zahvatima uzgoja usjeva kukuruza te pravovremenoj i usklađenoj provedbi tehnoloških postupaka siliranja biljke kukuruza od košnje, punjenja i zatvaranja silosa do završetka fermentacije u silosu.
The ensiled whole maize plant is commonly used for feeding ruminants primarily for the high suitability of maize plant for ensiling, high energy content, and high dry matter yield (ST) per unit area. The aim of this paper is to present the basic aspects of maize silage production related to the selection of maize hybrids for sowing, density of corn crop for ensiling, maturity of maize for ensiling, mowing height, yield, cutting length, application of silage additives, and closure of fermentation in a silo. Maize silage production can be fully mechanized and the crop is mowed once a year, so labor and mechanization costs are lower compared to, for example, grass silage/haylage production where several forage cuts are obtained over the vegetation season. The corn for ensiling is harvested a few weeks before the full maturity, and if necessary, certain areas under silage corn can be used for grain production. The development of maize hybrids is crucial in global trends in maize silage production, and the choice of hybrids is the most important factor in profitable maize silage production. Yield and nutritional value of corn silage depend on microclimatic growing conditions, all the agro-technology applied for crop growing and timely ensiling from harvesting, filling and closing the silo to the end of fermentation in the silo.
Bibliografija: 53 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Kukuruz -- Silaža -- Siliranje