Pokazatelji kvalitete jaja japanske prepelice (Coturnix coturnix japonica) : Egg quality indicators of japanese quails (Coturnix coturnix japonica) - Kralik, Zlata (Array, 2022)
Japanska prepelica (Coturnix coturnix japonica) uzgaja se radi proizvodnje mesa i jaja, a njen uzgoj u Hrvatskoj obavlja se na malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. U znanstvenoj literaturi postoje informacije o kvaliteti prepeličjih jaja i mesa u različitim zemljama svijeta, dok na našem području gotovo da i nema podataka. U radu su prikazani podaci kvalitete prepeličjih jaja iz dva uzgoja na području kontinentalnog dijela Hrvatske. Statistički značajna razlika (P<0,05) u pokazateljima kvalitete jaja prepelica iz dva uzgoja utvrđena je za vrijednosti mase jaja i osnovnih dijelova u jajetu, indeksa oblika, čvrstoće ljuske i pH žumanjaka i bjelanjaka, dok se boja žumanjka, debljina ljuske te udjeli osnovnih dijelova u jajetu nisu značajno razlikovali (P>0,05). Sadržaj kolesterola u žumanjcima prepeličjih jaja u oba uzgoja bio je ujednačen (A=9,3516 mg/g i B=9,2213 mg/g; P>0,05). Ovo istraživanje doprinosi kako znanstvenicima tako i uzgajivačima japanskih prepelica, jer daje korisne podatke o kvaliteti prepeličjih jaja, kojih na ovom području gotovo da nema.