Utjecaj primjene krutog stajskog gnoja na prinos krme poluprirodnog travnjaka : The effect of farm yard manure application on the forage yield of semi-natural grassland - Vranić, Marina (Array, 2022)
Cilj istraživanja bio je utvrditi prinos suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka nakon jedne godine i nakon deset godina proljetne i jesenske primjene krutog stajskog gnoja (KSG) u količini od 30 t ha-1 te isto usporediti s rezultatima klasične mineralne gnojidbe. Za potrebe ovog istraživanja provedena su četiri gnojidbena tretmana: (i) 30 t ha-1 KSG-a svako proljeće (tretman A); 30 t ha-1 KSG-a svaku jesen (tretman B); (iii) 0 t/ha KSG-a + NPK i KAN svako proljeće (tretman C); (iv) 0 t/ha KSG-a + NPK i KAN svaku jesen (tretman D). U dvogodišnjem prosjeku utvrđen je ukupan prosječan viši prinos ST krme (P<0,05) tretmana B (8,28 t ha-1) u usporedbi s tretmanom A (7,63 t ha-1) (P<0,05). Unutar tretmana A, B i D nije bilo značajnih razlika po godinama istraživanja. Gnojidba mineralnim gnojivima u proljeće (tretman C) i u jesen (tretman (D) rezultirala je većim prinosom ST u usporedbi s gnojidbom KSG-om (P<0,05). Vrijeme primjene mineralnih gnojiva (proljeće – jesen) nije utjecalo na prinos ST (P>0,05). Zaključeno je da je efikasnija gnojidba poluprirodnog travnjaka s 30 t KSG ha-1 u jesen nego u proljeće jer je rezultirala višim prinosom ST krme poluprirodnog travnjaka. Primjena mineralnih gnojiva se pokazala superiornijom u odnosu na gnojidbu s 30 t KSG/ha-1 u proljeće ili u jesen.