Utjecaj primjene krutog stajskog gnoja na prinos krme poluprirodnog travnjaka The effect of farm yard manure application on the forage yield of semi-natural grassland - Vranić, Marina; Bošnjak, Krešimir; Gantner, Ranko; Županović, Matea; Novak, Anja, agronomka; Trubelja, Ana; Lisjak, Ines; Krapinec, Krešimir (2022)
Cilj istraživanja bio je utvrditi prinos suhe tvari (ST) krme poluprirodnog travnjaka nakon jedne godine i nakon deset godina proljetne i jesenske primjene krutog stajskog gnoja (KSG) u količini od 30 t ha-1 te isto usporediti s rezultatima klasične mineralne gnojidbe. Za potrebe ovog istraživanja provedena su četiri gnojidbena tretmana: (i) 30 t ha-1 KSG-a svako proljeće (tretman A); 30 t ha-1 KSG-a svaku jesen (tretman B); (iii) 0 t/ha KSG-a + NPK i KAN svako proljeće (tretman C); (iv) 0 t/ha KSG-a + NPK i KAN svaku jesen (tretman D). U dvogodišnjem prosjeku utvrđen je ukupan prosječan viši prinos ST krme (P<0,05) tretmana B (8,28 t ha-1) u usporedbi s tretmanom A (7,63 t ha-1) (P<0,05). Unutar tretmana A, B i D nije bilo značajnih razlika po godinama istraživanja. Gnojidba mineralnim gnojivima u proljeće (tretman C) i u jesen (tretman (D) rezultirala je većim prinosom ST u usporedbi s gnojidbom KSG-om (P<0,05). Vrijeme primjene mineralnih gnojiva (proljeće – jesen) nije utjecalo na prinos ST (P>0,05). Zaključeno je da je efikasnija gnojidba poluprirodnog travnjaka s 30 t KSG ha-1 u jesen nego u proljeće jer je rezultirala višim prinosom ST krme poluprirodnog travnjaka. Primjena mineralnih gnojiva se pokazala superiornijom u odnosu na gnojidbu s 30 t KSG/ha-1 u proljeće ili u jesen.
The objective of the study was to determine the yield of forage dry matter (DM) of a semi-natural lawn after one year and after ten years of spring and autumn application of farm yrd manure (FYM) in the amount of 30 t ha-1 and to compare the same with the results of standard mineral fertilization. Four fertilizing treatments with fertilizer application were investigated: (i) 30 t ha-1 of FYM every spring (treatment A); 30 t ha-1 of FYM every fall (treatment B); (iii) 0 t ha-1 of FYM + NPK and KAN every spring (treatment C); (iv) 0 t ha-1 of FYM + NPK and KAN every autumn (treatment D). The total average higher DM forage yield (P<0.05) of treatment B (8.28 t ha-1) compared to treatment A (7.63 t ha-1) was determined. Statistically significant differences in DM yield after the first year of the study or after the 10th year of the study were found between A and B fertilizing treatments. Fertilization with mineral fertilizers in the spring (treatment C) and in the autumn (treatment D) resulted in a higher DM yield compared to FYM treatments. It was concluded that, in terms of DM yield, the fertilization of semi-natural lawn with 30 t of FYM ha-1 is more efficient in autumn than in spring. The application of mineral fertilizers was found superior to fertilization with 30 t of FYM ha-1 in spring or autumn.
Bibliografija: 32 jed.
Sažetak ; Summary.
Keywords: Krma -- Prinos suhe tvari -- Poluprirodni travnjak -- Stajski gnoj -- Gnojidba