Aktivno suočavanje adolescenata sa stresom kao rezultat zadovoljstva obiteljskim interakcijama - Romić, Marko (Array, 2021)
Razumijevanje međusobnih odnosa u obitelji jedan je od ključnih uvjeta boljeg razumijevanja pojedinca i njegovih bitnih odrednica. Kvaliteta obiteljskih interakcija i obiteljsko ozračje određuju neke bitne značajke pojedinca, kakav je i aktivan ili pasivan način suočavanja sa stresom. Aktivno suočavanje podrazumijeva izbor strategija izravno usmjerenih na rješavanje problema, dok se pasivno suočavanje odnosi na primjerice, izbjegavanje, okretanje religiji, mašta i sl. Da bi se dobili odgovori na pitanje odnosa kvalitete obiteljskih interakcija i načina suočavanja sa stresom adolescenata poduzeto je istraživanje na uzorku od 406 sudionika prosječne dobi od 21 godine. Rezultati istraživanja pokazuju da kvaliteta obiteljskih interakcija značajno utječe na način na koji se adolescenti suočavaju sa stresom i to tako da veće zadovoljstvo obiteljskim interakcijama istodobno znači i češće suočavanje sa stresom usmjereno na problem.