(Ne)mogućnost eshatoloških implikacija na politiku - Glavinić, Ivan, teolog (Array, 2021)
Članak istražuje složen odnos eshatologije i politike iz aspekta teološkog diskursa radi otkrivanja njihovih dodirnih točaka, a shodno tomu i implikacija koje eshatologija stavlja pred politiku. Nakana je članka da predstavi politiku kao interesno područje eshatologije i eshatologiju kao njezin kritički korektiv, te upozoriti na rizike i mogućnosti koje njihov suodnos ima. Uz pojmovna pojašnjenja prvotno se ističe karakteristično starozavjetno iskustvo eshatologiziranja povijesnih događaja, osobito proročko. Novozavjetna se pak eshatologija fokusira na Isusov odnos prema političkom životu. Konačno, problematizira se (ne)mogućnost govora o eshatološkim implikacijama na politiku, osobito kao zahtjev za političkim djelovanjem koje mora njegovati odnos prema prošlosti i pravilno ga ugraditi u budućnost.