Utjecaj dodatka pripravka plemenite pečurke u hranidbi na kemijski i masnokiselinski sastav mesa janjadi - Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Mikuš, Tomislav; Njari, Bela; Pleadin, Jelka; Špoljarić, Daniel; Popović, Maja, veterinarka (2021)
Cilj istraživanja bio je utvrditi osnovni kemijski i masnokiselinski sastav te udio kolesterola m. longissimus dorsi janjadi hranjene voluminoznom krmom i koncentratom, kojima je u različitim omjerima dodavan suhi pripravak plemenite pečurke odnosno usitnjena svježa pečurka. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno ukupno 30 klaonički obrađenih trupova janjadi podijeljeno u tri skupine. U svrhu utvrđivanja kvalitete, nakon klanja s trupova uzeti su uzorci (m. longissimus dorsi) za senzornu ocjenu mesa janjadi te određivanje kemijskog i masnokiselinskog sastava te kolesterola.
The aim of this study was to determine the basic chemical and fatty acid composition and cholesterol content of m. longissimus dorsi in lambs. The lambs were fed with voluminous feed and concentrate with addition of the dry or chopped fresh champignon in different proportions. The research was conducted on 30 lamb carcasses divided into three groups. After slaughter, samples (m. longissimus dorsi) were taken from the carcasses for sensory evaluation and determination of chemical and fatty acid composition and cholesterol.
Ziel dieser Studie war es, die chemische Grundzusammensetzung, die Fettsäurezusammensetzung und den Cholesteringehalt des M. longissimus dorsi von Lämmern zu bestimmen. Die Lämmer wurden mit voluminösem Futter und Kraftfutter mit Zusatz von trockenem oder gehacktem frischem Champignon in unterschiedlichen Anteilen gefüttert. Die Untersuchung wurde an 30 Lammschlachtkörpern durchgeführt, die in drei Gruppen aufgeteilt waren. Nach der Schlachtung wurden den Schlachtkörpern Proben (m. longissimus dorsi) entnommen, um sie sensorisch zu bewerten und die chemische und Fettsäurezusammensetzung sowie das Cholesterin zu bestimmen.
El objetivo de este estudio fue determinar la composición química y la composición de ácidos grasos básicas, tanto como el contenido de colesterol en el músculo longissimus dorsi de los corderos alimentados con pienso voluminoso y el concentrado, a los que se les había añadido una preparación seca de champiñones comunes o de champiñón fresco picado en diferentes proporciones. El estudio cubrió un total de 30 canales de cordero procesados en matadero, divididos en tres grupos. Con el fin de determinar la calidad, después del sacrificio fueron tomadas las muestras de los canales (músculo longissimus dorsi ) para la evaluación sensorial de la carne de cordero y para la determinación de la composición química, la composición de ácidos grasos y de colesterol.
La ricerca aveva come scopo quello di accertare la composizione chimica e di acidi grassi base e la percentuale di colesterolo del m. longissimus dorsi degli agnelli nutriti con mangime concentrato e non (“voluminous feed”), con l’aggiunta in differenti proporzioni di un preparato di prataioli secchi o di prataioli freschi sminuzzati. La ricerca ha compreso un totale di 30 carcasse d’agnello macellate suddivise in tre gruppi. Al fine di accertarne la qualità, dopo la macellazione dalla carcassa sono stati prelevati campioni di m. longissimus dorsi per la valutazione organolettica della carne d’agnello e per determinarne la composizione chimica e di acidi grassi e la percentuale di colesterolo.
Bibliografija: 31 jed.
Sažetak ; Abstract ; Zusammenfassung ; Riassunto ; Resumen.
Keywords: Janjetina -- Plemenita pečurka -- Agaricus bisporus -- Kakvoća mesa -- Masne kiseline