Potencijal poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Bosne i Hercegovine za zaštitu oznakom kvalitete proizvoda Europske unije - Čagalj, Marin (Array, 2021)
Svjetsko tržište hrane zasićeno je cjenovno konkurentnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima često dvojbene kvalitete. Europska unija je još devedesetih godina prošlog stoljeća uspostavila jedinstveni sustav za zaštitu naziva tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji svojom kvalitetom i posebnim značajkama nastaju pod utjecajem ljudskih ili prirodnih čimbenika, a specifični su za određeno zemljopisno područje, ili su proizvedeni prema tradicionalnim recepturama ili metodama proizvodnje. Takvi proizvodi, iznimne kvalitete i posebnosti označeni su znakom za zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI), zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP) ili zajamčeno tradicionalni specijalitet (ZTS). U ovome radu uz pomoć kontroliranog uzorka eksperata iz područja kvalitete hrane, analizirani su potencijali zaštite oznakama kvalitete poljoprivredno-prehrambenih proizvoda s područja Bosne i Hercegovine. Ispitanici smatraju da od vina Žilavka ima najveći potencijal, od sireva Livanjski polutvrdi sir, dok od mesnih proizvoda je to Tradicionalno jelo-raštika sa suhim mesom.