Sektor svinjogojstva u okvirima agrarne i ruralne politike - Stupnišek, Ivan (Array, 2021)
Stočarska proizvodnja općenito, a posebice svinjogojski sektor ima važnu ulogu u europskoj poljoprivredi. EU je trenutno vodeći svjetski izvoznik proizvoda od svinjskog mesa, a izvoz je dodatno potaknut padom proizvodnje u Aziji. Cilj rada je prikazati svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj i Europskoj uniji (EU) u razdoblju od 2011. do 2020. godine. Također se želi utvrditi utjecaj ulaska u EU i mjera Zajedničke poljoprivredne politike na svinjogojski sektor u Hrvatskoj. Broj svinja u EU 27 i Hrvatskoj je u navedenom razdoblju u padu. Iznimka su Španjolska i Danska gdje broj svinja u navedenom razdoblju raste. Prije ulaska Hrvatske u EU, pojedini autori su navodili kako postoji perspektiva uzgoja svinja ulaskom na slobodno tržište Unije, posebno s naglaskom na držanje i dobrobit životinja koji se temelji na načelima ekološke poljoprivrede, no za sada to još uvijek nije dovoljno iskorišteno te nam proizvodni i ekonomski rezultati zaostaju za onima u razvijenijim zemljama.